ماشینآلات معدنی و صنعتی شدن
پس از صنعتی شدن جوامع و نیاز روزافزون بشر به استفاده از ذخایر معدنی، بشر به استفاده از انواع ماشینآلاتی که به افزایش بهره برداری در واحد زمان کمک میکند روی آورد. ماشینآلات مورد استفاده در معادن به دلیل حجم کاری بالا به طور طبیعی معمولا بزرگ و غول پیکر هستند و توان بسیار بالایی دارند. در زمینه تولید ماشینهای معدنی و عمرانی میتوان به دو شرکت قدیمی، بزرگ و پرآوازه کاترپیلار (Caterpillar) آمریکا و کوماتسو (Komatsu) ژاپن اشاره کرد.
ماشین آلات معدنی با توجه به کارایی و نوع استفادهای که از آنها میشود، متنوع اند. در این باره میتوان به مواردی همچون انواع تراکتورها، بولدوزرها.گلیدرها و… اشاره کرد. در ادامه در مورد هر یک و نیز حیطهی کاربرد آنها مطالبی به اختصار عنوان خواهدشد.
انواع ماشینآلات معدنی
بیل های مکانیکی:
از بیلهای مکانیکی عمدتا به منظور گودبرداری و بار کردن خاک به کامیونها، تریلرها و یا تسمه نقاله استفاده میشود.
بیلهای مکانیکی از سه قسمت ارابه یا شاسی، اتاقک گردان و قسمت الحاقی جلویی تشکیل میشوند.
انواع بیلهای مکانیکی:
الف- بیل مکانیکی با جام معکوس
به این بیل اسامی متعددی داده می شود از جمله: کج بیل یا بیل پشت خم.
این بیلها در دو نوع مکانیکی و هیدرولیکی هستند و برای حفاری مناسباند.
ب- بیل مکانیکی با سیستم کابلی
این بیل مکانیکی عبارت است از اتاقک گردانی که سوار بر چرخها بوده ودر انتهای جلویی آن بیل متصل شده است. این بیلها در دو نوع مکانیکی و هیدرولیکی میباشند.
ج- بیل کششی (دراگلاین)
بیل کششی قادر به کار در سطوح خیلی بالاتر و خیلی پایینتر از سطح اتکاء خود است و در انواع زمینها مورد استفاده قرار میگیرد. بازوی طویل آن برای حفاری و تخلیه مواد کنده شده مفید بوده و زمان سیکل کار کوتاه، از محاسن این ماشین است.
اسکریپر
اسکریپر ماشینی است که عمل بارگیری، حمل و تخلیه مواد را در مسافتهای متوسط و زیاد را انجام میدهد. این نوع ماشین با استفاده از تیغهی خود در خاک نفوذ کرده و آن را به داخل جام خود هدایت میکند.
انواع اسکریپرها شامل موارد زیر میباشد:
- تک موتوره دو محوره
- سه محوری
- دو دیفرانسیل
- اسکریپرهای دوموتوره ( TANDEM-POWERED)
- دارای بالابر(ELEVATING)
- فشاری – کششی (PUSH – PULL)
لودرها
لودر قطعا یکی از کاربردیترین ماشینهای مورد استفاده بشر در زمینههای مختلف است و در اندازههای متنوعی ساخته میشود. لودرها موارد استفاده بسیاری دارند که برخی از آنها عبارتند از:
پرکردن خندقها وخاکریزی اطراف لولههای کارگذاشته شده درکانالها، ایجاد خاکریز، حفاری زیرزمین بناها و حمل مصالح ساختمانی.
به ماشین لودر میتوان انواع متعلقات را متصل کرد و استفادههای گوناگونی از آن کرد. مثلا برفروب، کانال کن، لیفت تراک و… .
از انواع لودرها میتوان به لودرهای چرخ زنجیری، چرخ لاستیکی و بکهو لودرها که دارای یک بیل مکانیکی کوچک در قسمت پشتی خود هستند اشاره کرد.
بولدوزرها
این ماشین ها موارد استفاده فراوانی دارند مثل:
- تصطیح زمین و پاکسازی آن ازبوتهها وکندههای درختان.
- ایجاد راههای اولیه درکوهستانها و زمینهای سنگ لاخی.
- جابجا کردن توده خاک به صورت فشاردادن درحجم های زیاد.
- کمک به هل دادن اسکریپرها.
- پخش کردن خاک درخاکریزها.
- پشته کردن خاک درکنارنهرهای ایجادشده.
- تصطیح وپاک سازی بقایای مانده از عملیات ساختمانی.
- نگهداری راههای موقت خاکی.
- پاک سازی گودالهای کف معادن.
گریدرها
از گریدرها برای تنظیم شیب، شکل دادن شیب ها، تسطیح دامنه خاکریزها، کندن جوی و مخلوط کردن و پراکندن مخلوط خاک ومواد قیری استفاده میشود.
از دیگر ماشینالات مورد استفاده رایج در معادن میتوان به انواع تریلرها، کامینونها، غلتکها و نیز برخی از انواع تراکتورها اشاره کرد.
در کشور عزیز ما ایران نیز با توجه به فراوانی ذخایر معدنی و لزوم استفاده از آنها از آغاز تا پایان، فرایند بهرهبرداری مستلزم استفاده از ماشینآلات مختلف میباشد.
شرکت صنعتی هپکو تنها شرکت جهت مونتاژ ماشینآلات راهسازی، ساختمانی و معدنی در خاورمیانه است.
هپکو در سال ۱۳۵۱ در زمینی به وسعت ۹۰ هکتار در شهر اراک با هدف مونتاژ ماشینآلات تاسیس و از سال ۱۳۵۴ با همکاری شرکت های اینترناش، پوکلین، ساکائی، دایناپاک و لوکومو از کشورهای آمریکا، فرانسه، ژاپن، سوئد و فنلاند رسما شروع به فعالیت نمود.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، توجه به ساخت ماشین آلات راه سازی و معدنی در دستور کار قرار گرفت و با همکاری شرکت لیبهر آلمان طرح توسعه هپکو با مجموعه ای از مدرنترین ماشینآلات، با ظرفیت تقریبی ۳۰۰ دستگاه در سال ۱۳۶۳ آغاز گردید.
بدون دیدگاه